Strani

15. april 2013

Zdrav način življenja


Danes je vse več ljudi, ki živi zdravo. Ukvarjajo se s športom in pazijo na uravnoteženo prehrano – čim več svežega sadja in zelenjave, manj maščob ter dovolj tekočine.

Kaj pa odnos do sebe in drugih – je zdrav?

Naše telo nam vedno sporoča, kaj potrebuje, le prisluhniti mu moramo – prisluhniti moramo sebi. Če smo utrujeni, si privoščimo počitek, če smo lačni, nekaj pojejmo, če potrebujemo mir in tišino, se odmaknimo v mir in tišino. Tudi svoje občutke moramo upoštevati – ne se »tlačiti« v neke situacije samo zato, ker se to spodobi oz. zato, ker je takšna navada. S tem pokažete sebi le to, kako malo se imate radi. Seveda vse to počnite tako, da ne prizadanete ob tem koga drugega.

Odnosi sestavljajo velik del našega življenja. Praktično z vsakim živim bitjem imamo odnos. Če se osredotočimo le na medčloveške odnose, le ti določajo, kakšno bo naše življenje. Bomo imeli odkrite, sproščene, medsebojnega spoštovanja in ljubezni polne odnose, ali bomo jih bomo hranili z nasiljem, medsebojnim izkoriščanjem in izsiljevanjem. Za nas in naše počutje je pomembno, da imamo zdrave odnose, saj smo tako bolj mirni, zadovoljni in izpolnjeni.

Vse se pa začne z odnosom do sebe – imejmo se radi in sprejmimo se takšne kot smo, izražajmo svoje potrebe in postanimo sami sebi najboljši prijatelj. Tako bomo lahko imeli zdrav odnos tudi z drugimi ljudmi. Tisti, ki sebe nima rad, ne more imeti rad drugih ljudi. Če ne znaš ljubiti sebe, boš težko ljubil drugega – le kako, s čim?

Ni komentarjev:

Objavite komentar