Strani

18. april 2013

Odnos s seboj


Ključno za vsak odnos je, kakšen imamo odnos s seboj. Kako dobro poznamo svoje želje in potrebe, kdo smo in kje so naše meje? Kako ravnamo s seboj, ko nas nekaj prizadane in smo žalostni – si dovolimo jokati ali se obsojamo in počutimo šibke? Kaj pa, ko nas je strah – si znamo potrpežljivo prigovarjati, da bomo zmogli?

Kajti takšen odnos, kot ga imamo s seboj, takšne odnose imamo tudi z drugimi: kdor sebe ne spoštuje, ne more spoštovati drugih ljudi. Tako je vse, kar je v naši okolici, posledica tega, kar je v nas – naših misli in prepričanj o sebi in svetu. Če verjamemo, da smo nesposobni, se bomo tako tudi obnašali, če pa verjamemo, da zmoremo vse, česar se lotimo, nam bo tudi uspelo.

Zato je pomebno, da zgradite dober odnos s seboj – bodite sebi najboljši prijatelj, na katerega se lahko vedno zanesete, imejte se radi, takšni kot ste, spoštujte se, zaradi tega, kar ste, bodite odgovorni do sebe in izražajte svoje potrebe in želje drugim, saj na ta način drugim sporočate, kdo ste. Poslušajte se in sodelujte sami s seboj, saj boste takšni lahko ustvarili zdrav, srečen in ljubezni poln odnos.

Ni komentarjev:

Objavite komentar