Strani

30. april 2013

Ugajanje, da bi bili ljubljeni


Govorimo o tistem ugajanju, ko eden od partnerjev v odnosu popolnoma zanika sebe samo zato, da bi ga partner sprejel in ostal z njim. Takšni posamezniki nimajo razvitega odnosa s seboj oz. nimajo samospoštovanja.

Takšna oseba se bo v odnosu ves čas trudila dosegati podobo idealnega partnerja, ki naj bi ga imel drugi - tako bo sebe in svoje želje potlačila in zamolčala. Kar naenkrat bo na primer ženska, ki je, preden je spoznala partnerja, vikende najraje preživela na kakšni razstavi ali v gledališču, postala zdaj zagrizena avanturistka, ki se ne ustraši nobenega hriba, deroče reke ali globoke jame. Ali pa moški, ki kot samski ni manjkal na nobeni zabavi, otvoritvi ali prireditvi, se zdaj spremeni v družinski tip moškega, ki preživlja večere le še doma s svojo partnerko.

Oba, tako ženska, ki ni avanturistka, kot moški, ki ni družinski tip, bosta slej ko prej primorana sneti masko, ker ne bosta mogla več prenašati njene teže – teže neiskrenosti do sebe. Pa tudi ne moremo v življenju igrati neko vlogo, temveč je prav, da ga živimo tako, da izražamo sebe.  

Za zdrav odnos je nujen pogoj, da se ne izdajamo za nekoga drugega, temveč, da smo to, kar smo. Z izražanjem sebe in svojih želja ter potreb se izražamo in sporočamo drugemu, kdo smo – ugajanje, da bi bili nekomu všeč, pa pomeni ravno nasprotno. Iskrenost do sebe nas obvaruje tudi pred tem, da se ne znajdemo v odnosu z napačno osebo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar