Strani

12. april 2015

Prebudite spečega metulja v sebi in bodite to, kar ste


Zakorakali smo že v drugi pomladni mesec in tudi ta nas spodbuja in vabi na toplo sonce, na zelene poti, med drevesa, k potoku, na klopco v bližnji park, na hrib po lep razgled. Pomlad je čas, ko se povsod okrog nas poraja novo življenje, je čas novih začetkov in razcveta. V nas prebudi ustvarjalnost, aktivnost, želimo biti koristni, želimo si objeti svet, želimo nekaj spremeniti. Dovolite tem občutkom, da pridejo na površje.


Prebudite se tudi vi to pomlad in pokažite vso svojo lepoto.
Da, vsak izmed nas je čudovit. Čudovit v svoji edinstvenosti, v svoji unikatnosti. Ker pa smo odraščali s pogledom samo navzven in se stalno primerjali z drugimi in iskali zunanje potrditve, da smo v redu, smo svojo edinstvenost pustili nekje zadaj, jo zakopali v nek skrit kotiček v sebi. To, da sem bolj tiha in rabim več časa, da navežem stik z drugimi, ne pomeni, da je z menoj nekaj narobe in da se moram zgledovati po prijateljici, ki je vedno v središču pozornosti in tako mimogrede naveže nove stike. Tukaj ne gre za ločevanje na »to je dobro« in »to je slabo« - ne gre za črno in belo. Zakaj bi se omejili le na dve barvi, ko pa imamo cel mavrični spekter barv: rumeno, oranžno, modro, vijolično, lila, zeleno, višnjevo rdečo, travnato zeleno, temno zeleno, ciklamno, čokoladno rjavo, svetlo rjavo, turkizno....Tako je tudi pri nas in naših lastnostih – vse smo, različni smo in zelo pisani. Zato je pa tako čudovito, saj se lahko spoznavamo in uživamo v tej različnosti, sicer bi bilo popolnoma dolgočasno (in sivo), če bi bili vsi enaki, na primer vsi glasni in z željo po biti v središču pozornosti. Če se vrnem k zgornjemu primeru - to pomeni le, da sem jaz tiha in bolj zadržana, ona pa glasna in bolj odprta. In nič drugega.

Poglejte vsak pri sebi, kaj so vaše lastnosti – kaj je tisto, kar vas določa, pa morda v tem trenutku mislite, da je to nekaj, kar ni družbeno sprejemljivo, nekaj, zaradi česar ne boste zanimivi za prijatelje, nekaj, zaradi česar ne boste privlačni za potencialnega partnerja. Prepričanja, misli in vzorce, ki jih nosimo s seboj, nas pa v resnici ovirajo, lahko spremenimo.

Nekaj primerov teh »ovir«:
  • Moram se znati hitro vklopiti v družbo, sicer ne bom zanimiva: ker ste bolj tihe narave in težko navezujete stike, s tem izvajate še večji pritisk nase in izpadete nenaravno – rešitev: delujte na vaš način in si vzemite čas, ki ga potrebujete, da k nekomu pristopite, pogovarjajte se raje »ena na ena«, saj vam bo tako lažje;
  • Moram izgledati vsaj približno tako kot ta in ta (stil oblačenja, zunanji izgled), da bom našla partnerja: če povzemamo stil od nekoga drugega (prijateljice, znane osebnosti) to pomeni, da želimo postati nekdo drug in ponovno izpademo nenaravno pa še moškim dajemo napačne signale, kdo smo in na tak način ne moremo srečati partnerja, ki »paše« na nas – rešitev: najdite svoj stil in ga samozavestno pokažite; 
  • Moram hoditi v fitnes/na zumbo/na pilates/na jogo itd. kot vse moje prijateljice, znanke in sodelavke: kljub temu, da vam bolj ustreza tek in sprehodi v naravi, hodite 2x na teden v zaprto dvorano, ker si mislite »bolje tako, kot pa da me vidijo, da sama tečem oz. hodim po gozdu«, a v resnici si želite, da bi lahko svoje telo razmigali na svežem zraku in soncu – rešitev: premagajte to prepričanje, da »je čudno, če tečeš sam« in se pogumno podajte na gozdne poti – prvič bo morda res nenavaden občutek, drugič bo že lažje, tretjič boste pa že komaj čakali.


Pri vseh teh primerih je rdeča nit ta, da bodite to, kar ste vi v resnici.
Ne posnemajte drugih, ne jemljite prepričanj drugih za svoje, temveč izrazite to, kar ste – tihi, zadržani, previdni, analitični, razmišljujoči, natančni, zaljubljeni v rdečo barvo, čeprav trenutno ni v modi, a je vam prav na kožo pisana, ukvarjajte se s tem, kar vam daje občutek zadovoljstva in bodite ustvarjalni. Dovolite čudovitemu metulju, ki je v vas, da pokaže svoja barvita krila in da svobodno poleti v to pomlad.  Bodite to, kar ste in zaljubili se boste v življenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar