Strani

22. marec 2015

Mesec žensk: Ženska je čuteče bitje


Da bi ženska lahko bila ženska, se pravi živela in odražala vse svoje lastnosti, mora imeti stik s seboj, s svojim telesom in dušo. Mora sebe čutiti, da bo lahko ustvarjala, živela in dihala kot ženska. Za to si mora vzeti čas – čas zase, ko se poveže s seboj in je v družbi s seboj. Današnji ženski, ki je obremenjena z najrazličnejšimi obveznostmi, pogosto zmanjka časa zase, kar pa se na dolgi rok začne kazati v obliki pomanjkanja energije, volje do življenja in nenazadnje v poslabšanju zdravja.


Biti v stiku s seboj vsak dan je zelo pomembno za kakovost življenja.
Dobro je, da si vsak dan namenimo vsaj pol ure zase – to naj bo čas, ko smo same s seboj, ko delamo to, kar nas veseli in sprosti. Čas zase ne pomeni, da takrat delamo to, kar sicer ne uspemo (gospodinjska opravila, delo za službo in podobno), to naj bo čas, ki si ga podarimo. Danes čas postaja redka dobrina, saj je polno obveznosti in časa nam prej zmanjka kot pa da ostaja. Zato ga pametno razporedite, predvsem pa ne pozabiti nase. Čas zase pomeni:
  • Čas, ko sproščeno zadiham, se oddahnem od vsakdanjih skrbi in misli, ki me preganjajo: že 15 minut je dovolj, če odložite vse skrbi na stran – pustite jih pred vrati, jih boste potem vzeli, če boste seveda še hoteli :)
  • Čas, ko se vprašam, kako se zares počutim: sem žalostna, jezna, utrujena ali pa niti ne znam jasno razločiti, kako mi je, čutim le to, da nisem dobro – karkoli že čutite, dovolite si biti tako, kot ste in ne tlačiti svojih občutkov. Že samo, ko si priznamo, da smo npr. žalostne in to sprejmemo, čutimo olajšanje;
  • Čas, ko se lahko pogovorim s seboj: kaj si želim in kaj ne, kakšni bodo moji koraki v smer mojih želja, kaj bom naredila, da bom bolj srečna in zadovoljna v svojem življenju.


Čas zase nam pomaga, da bolj jasno vidimo, kaj si želimo, lahko dobimo navdih, kako nekaj narediti, da bomo bolj sledile sebi, prepoznamo odnose in situacije, ki nas ne izpopolnjujejo in vodijo v razvoj – vse to nam pomaga, da naberemo novih moči in svežo energijo za vse izzive, ki so pred nami.

Ženska, ki je v stiku s seboj, bo to mirnost, potrpežljivost, sprejemanje, razumevanje, čutenje in ljubezen do sebe prenesla tudi v odnose do drugih. S tem izpolnjuje svoje poslanstvo ženske.

Ni komentarjev:

Objavite komentar