Strani

16. oktober 2014

Izražanje talentov in sposobnosti na delovnem mestu


Dandanes se pogosto dogaja, da slišimo, kako so nekoga odpustili in je ostal praktično iz danes na jutri brez službe. Pogosto pa slišimo tudi, kako je nekdo iz dobro plačane službe sam odšel, saj želi delati to, kar ga resnično veseli. Danes so časi takšni, ki so nas vse prisilili k temu, da začnemo drugače gledati na svoje življenje – sem ob tem, kar počnem, zadovoljen, me to, kar počnem izpopolnjuje in ali lahko izražam svoje talente in sposobnosti?
 
Če ste eni izmed tistih, ki ste sami dali odpoved in se začeli ukvarjati s poslom, o katerem sanjate že od nekdaj, potem veste, kakšna je razlika med delom, ki ga opravljaš le za plačo in delom, ki ga opravljaš z veseljem in navdušenjem pa si za to tudi plačan. Veste tudi, da je ta pot težja, saj od posameznika zahteva nenehno spreminjanje, učenje in osebnostno rast. Veste pa tudi, zakaj se trudite in v sebi čutite, da je ta pot prava.

Če se vam je pa zgodilo, da ste dobili odpoved, lahko to situacijo vzamete kot katastrofo in se jezite na delodajalca, državo in cel svet, lahko pa pogledate na to situacijo kot priložnost za nov začetek. Če sami ne vidimo, da je čas za nov korak, nas ustavi življenje – na kakršenkoli način že. Je bila ta služba res takšna, da si jo želite nazaj? Pogosto je ob situacijah, ko nekaj izgubimo, naša reakcija najprej: »Hočem to nazaj, brez tega ne morem živeti!«. Pa naj bo to v partnerstvu, ki se je končalo ali pa izguba zaposlitve. Seveda, takoj ne moremo videti, da je dobro za nas, da se je končalo, a po kakšnem mesecu ali dveh nam je slika že bolj jasna – le čas si moramo dati, da dojamemo.

Po izgubi zaposlitve si je torej dobro najprej vzeti malo časa, da se vprašamo, kako naprej. Vedno si je pred novim korakom dobro vzeti čas za premislek, saj bo tako vaš naslednji korak usmerjen v pravo smer. Vprašajte se:
  •  Kaj želim delati in kaj ne želim delati: dobro je vedeti, kaj me veseli in kaj me defintivno ne veseli;
  • Katero področje me zanima: me veseli področje, kjer sem delal do zdaj ali je to neko čisto novo področje, na katerem sem dejaven le v svojem prostem času (ljubiteljsko);
  •  Kaj so moji talenti in moje sposobnosti;
  • Kaj mi pomeni služba: le delo, da dobim vsak mesec plačo ali delo, kjer lahko izrazim svoje talente in sposobnosti, za katere sem tudi dobro plačan vsak mesec.


Vzemite si čas, da najdete odgovore na zgornja vprašanja, še posebej pa se posvetite odkrivanju vaših talentov in sposobnosti. To dvoje je namreč zelo pomembno, saj vpliva na kakovost našega dela in naše počutje. Če opravljamo delo, kjer lahko izražamo svoje talente in sposobnosti, nas takšno delo navdihuje, smo ustvarjalni, polni idej in seveda zelo uspešni. Poleg tega pa nas takšno delo poživlja in smo manj utrujeni, saj delamo nekaj, kar je že del nas. Če pa opravljamo delo, kjer naši talenti in sposobnosti ne morejo priti do izraza, se pogosto počutimo utrujene, nezadovojne z delom, ki smo ga opravili, težko nam gre od rok in delo nas izčrpava.


Talenti in sposobnosti so pomembni
Ves čas govorim, da je to nekaj, kar je že v nas, le da morda pri nekomu spi kot začarana Trnuljčica in čaka, da jo zbudimo. Talenti in sposobnosti so nam bili položeni že v zibelko, potem pa je bilo odvisno od okolja, v katerem smo odraščali, v kakšni meri smo jih lahko razvijali naprej. Če bi se lahko še enkrat vpisali na fakulteto oziroma srednjo šolo, bi izbrali ponovno isto? Odgovor na to vprašanje vam bo veliko povedalo...

Za odkrivanje talentov in sposbnosti, vam bo pomagalo tudi, če se spomnete, kaj ste se radi igrali kot otrok – pa ne le to, spomnite se tudi, kakšne vloge ste imeli, ko ste se igrali z drugimi: ste bili vi pobudnik za nove igre, ste bili organizator, vodja ali morda tisti, ki je poslušal druge in se znal dobro vklopiti v različne skupine....Odkrivajte, raziskujte, sprašujte se in si ogledujte, kar najdete – to ste vi, resnični vi. Ko boste zbrali svoje talente in sposobnosti, ki so vaše in vas določajo, poglejte okoli sebe, kaj bi lahko delali – kakšno delo zahteva te talente in sposobnosti? Potem pa je čas za korak v to smer.

Katerokoli odločitev boste sprejeli, vam želim obilo vztrajnosti in potrpežljivosti na vaši poti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar