Strani

29. marec 2014

Izkoristite energijo pomladi za notranjo preobrazbo – 2/3


V prvem delu sem pisala o tem, zakaj je tako pomembno, da imamo stik s seboj, da se čutimo. V drugem delu pa bomo pogledali, kako zgradimo odnos do sebe. Vedeti moramo, da je to proces, ki pri vsakem posamezniku traja različno dolgo – odvisno je od tega, koliko časa rabimo za spreminjanje sebe, koliko smo vztrajni in potrpežljivi s seboj. Nekaj, kar smo delali več let, ne moremo spremeniti kar čez noč, zato si dajmo čas, kolikor ga potrebujemo. 
Spreminjajmo se z veseljem in zavedanjem, da delamo nekaj, kar je dobro za nas in naše življenje.


Odnos do sebe se gradi tako, da:
1. najprej spoznaš sebe: kdo ste in kaj si želite – kdo ste v resnici vi, ne tista ženska, ki se je izoblikovala na podlagi mnenj in prepričanj drugih. Ko odraščamo prevzemamo različne vzorce in prepričanja, tako od staršev kot tudi od drugih odraslih v naši bližini, in na podlagi tega se izoblikuje naša samopodoba. Kasneje k temu pripomorejo tudi informacije iz medijev in družbe, v kateri se gibljemo. Dejstvo pa je, da bolj ali manj izgubimo svoje bistvo. Kako to odkriti, kako priti do svojega bistva? Tako, da se čimvečkrat vprašate:
  • je to, kar zdaj počnem, res nekaj, kar si JAZ želim, ali to delam zato, da bi ustregla partnerju/prijateljici/staršem...?
  •  je ta služba res to, kar sem si želela delati in delam z veseljem, ali mi pomeni zgolj finančno varnost in ugled?
  • se počutim spoštovano in ljubljeno v tem odnosu in dobivam nazaj toliko kot dajem (to velja tako za partnerski odnos kot tudi za ostale odnose v našem življenju)?


2. naslednji korak je, da začnete tako tudi živeti – se izražati, izražati to, kar ste. Tukaj se pojavi prva ovira. To je strah, kaj bodo pa rekli. Strah:
  • da bomo zdaj kar naenkrat prenehali delati določene stvari, ki so bile prej samoumevne, da jih delamo (na primer ne bomo šli na neko rojstnodnevno zabavo s prijateljicami, ker bomo čutili, da rabimo počitek po napornem tednu v službi. Prijateljice nas bodo najbrž čudno gledale, kaj se gremo, da saj to se ne spodobi in podobno, pa vendar – mogoče bo iz njih govorila le nevoščljivost...Kakorkoli, pomembno je, da znate začutiti, kaj potrebujete in poskrbeti za svoje potrebe),
  • da kaj si bodo pa mislili partner/starši/prijatelji, če bom dala odpoved in se začela ukvarjati z izdelovanjem naravne kozmetike? Prej sem bila vodja oddelka v veliki multinacionalki, zdaj bom pa nabirala zelišča, mešala kreme in jih prodajala na spletu – raje se vprašajte takole: kako se počutim kot vodja oddelka in kako se bom počutila, ko bom lahko delala nekaj, kar me veseli in bom od tega lahko tudi živela? Vse ovire so le v naših glavah – ko spremenimo pogled, se spremeni tudi naše življenje.
  • da bom ostala sama, če bom začela poslušati sebe in svoje potrebe, saj to pomeni, da v tej družbi, kjer sem, ne bom mogla biti več, ker v njej ne morem biti jaz-jaz. Pa boste res ostali sami? Morda takoj na začetku, vendar boste kmalu ob novih dejavnostih spoznali nove ljudi - tiste, ki so jim všeč podobne stvari kot vam in dobili novo družbo - takšno, kjer boste lahko vi, takšni kot ste, brez igric in pretvarjanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar