Strani

8. september 2013

Kompas za zdravo telo in dobro počutje


O zdravi prehrani je ogromno literature in skoraj na vsakem koraku najdemo kakšen nasvet, kaj je dobro za zdravje našega telesa – kaj se sme in česa ne, kaj nam škoduje, kaj nas krepi. Veliko je tudi najrazličnejših diet, ki so pomagale ljudem do »idealne« teže. In potem se znajdemo na oddelku z zdravo prehrano in smo popolnoma zmedeni, kaj kupiti, saj nam praktično vsak nov članek, vsaka nova knjiga, ponuja svoj »seznam zdravja«. Če bi sledili prav vsemu, kar preberemo, bi morali najbrž v kuhinji dodati še kakšno novo omaro za vsa ta živila.

Na svetu nas je 7 miljard in še malo. Vsak od nas je individum, vsak je unikat, torej nas je na svetu 7 miljard unikatov. To pomeni, da ne obstaja eno pravilo, kaj je zdrava prehrana, temveč 7 miljard pravil! Vsak od nas je svoje telo, s svojimi unikatnimi potrebami. Ne obstaja en recept, ena dieta, ki bi bila učinkovita za vse. Obstaja toliko diet, kolikor je ljudi.

Poletje je bilo med drugim tudi čas piknikov, zdaj prihaja jesen in kmalu bo tu zima in praznični jedilniki. Velikokrat se nam zgodi, da se po kakšnem pikniku ali družinskem slavju vračamo domov ne le s slabo vestjo, ker smo spet preveč pojedli, temveč tudi z bolečim trebuhom, glavobolom in še čim. Če imaš odnos do sebe in s svojim telesom, potem čutiš, kdaj imaš dovolj hrane in za bogato obloženo mizo posežeš le po tistem, kar ti zares zadiši. Kajti tisto, kar nam ZARES zadiši, naše telo zares tudi potrebuje. Pogoj pa je, da smo v stiku s samim seboj.

Ko se upoštevamo, slišimo in čutimo, kaj potrebujemo, kaj so naše želje, znamo tudi prisluhniti svojemu telesu, ki nam vedno sporoča, česa mu manjka, česa je preveč in kako si naj pomagamo. Ko imamo radi sebe in se spoštujemo, delamo tako tudi s svojim telesom – spoštljivo, ljubeče in nežno. Če smo en dan pojedli preveč sladkega, se naslednji dan ne bomo obtoževali in v nič dajali, temveč si bomo skuhali na primer koprivin čaj, ki bo sčistil naše telo. Na ta način bomo naredili dvojno dobro delo: našemu telesu bomo pomagali, da bo lažje prebavilo ves sladkor, ki smo ga vnesli prejšnji dan, hkrati pa si bomo s to ljubečo gesto pokazali, da se imamo radi takšni kot smo, torej tudi v trenutkih šibkosti.

Zato je tako pomembno, da razviješ odnos do sebe, saj tako potem vedno veš, kaj potrebuješ, čutiš, kaj manjka tvojemu telesu in česa je preveč. Na tak način lahko potem na oddelku z zdravo prehrano izbereš le tista živila, ki jih tvoje telo potrebuje v tem trenutku in iz različnih knjig z dietami izbereš kombinacijo, ki je pisana na kožo ravno tebi. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar