Strani

28. september 2013

Dan za srce


29. september je proglašen za svetovni dan srca. Poglejmo najprej, kaj pravi zdravniška stroka ob tem dnevu: »Skrb za zdrav način življenja, za lastno zdravje in zdravje srca, se začne v najzgodnejših letih življenja, v krogu družine, kasneje tudi vrtca, šole in traja skozi vse življenje. Družina je najmočnejša pri oblikovanju odnosa do zdravega načina življenja in pri zagotavljanju zdravega življenjskega sloga, zdravega srca vseh družinskih članov.« Ni kaj oporekati, res je, da se otrok zdravega načina življenja nauči v družini in to prenese potem v svoje odraslo življenje, kasneje pa še svojim otrokom.

Res je pa tudi, da nimajo vsi priložnosti se naučiti zdravega načina življenja v svoji družini, zato pa lahko to storijo, ko odrastejo: zdrava prehrana in skrb za telesno aktivnost. Pa je to res dovolj? Če verjamemo, da na naše zdravje vplivajo tudi naša čustva, vzorci in prepričanja, potem ni dovolj, da gledamo le na to, kaj vnašamo v svoje telo s hrano in ali se dovolj gibamo. Da bo naše srce zdravo in srečno, moramo poskrbeti tudi za naš psihični del, ne le fizični.

Strah, žalost in jeza so čustva, ki našemu srcu onemogočajo, da bi tiktakalo v ritmu sreče in veselja. Dušijo ga in mučijo. To vlogo imajo tudi vzorci in prepričanja, ki nas na naši življenjski poti ustavljajo in tako preprečujejo, da bi se razvijali v to, kar smo:
  •  Namesto, da bi sprejeli nov izziv v službi, si rečemo, da tega ne bomo zmogli, saj smo vendar nesposobni;
  • Ko se nam nasmehne simpatičen moški/ženska, si rečemo, da saj nismo lepi, privlačni in da si tega ne zaslužimo;
  • Prepričanje, da je svet poln nevarnosti in kriminala, nas drži zaprte med štirimi stenami;
  • ....

Naše srce pa nam ves čas tiho šepeta, da si želi, da sprejmemo to novo nalogo v službi, saj bomo z njo spoznali, da zmoremo, da smo sposobni, želi si, da vrnemo nasmeh in spoznamo, da smo čudoviti in da si zaslužimo, da tako tud z nami ravnajo drugi ljudje, želi si, da odpremo srce in pogledamo svet skozi njegove oči. Takrat bomo videli, da je čudovit, poln ljubezni in spoštovanja.

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.
Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ

Ni komentarjev:

Objavite komentar