Strani

11. avgust 2013

Prisluhnite sebi


Ko se nekega dne zazreš v svojo podobo v ogledalu in se vprašaš »kdo sem pravzaprav jaz«, si že naredil prvi korak. Prvi korak, ki te pelje na pot spoznavanja sebe. Ugotovil si namreč, da zares ne veš več, kdo si. Vsako jutro se zbudiš, se umiješ, poješ zajtrk, greš v službo, delaš osem ur ali več, vmes poješ kosilo ali malico, po službi je čas za šport in družabne obveznosti, zvečer pa spet nekaj malega poješ, gledaš televizijo in greš spat. In tako naslednji dan znova.

Se kdaj v tem času, v kakšnem od teh trenutkov, vprašaš, »kaj si pa jaz zdaj zares želim in kako se počutim«? Če želimo slišati sebe in svoje občutke, si moramo prisluhniti: po osmih urah dela, od tega več kot polovico na sestankih, si včasih zares zaželim le miru in tišine. Namesto tega pa grem na kavo s prijateljico, ker mi tako piše v koledarju...in ker se ne spodobi odpovedati zmenek. Je to resnica? Je to pravično do nas? Kolikokrat smo se že in se še bomo morali utišati, zanikati svoje občutke?

Sami sebi delamo krivico, se prizadanemo in se ne upoštevamo. Se nimamo radi. Predstavljajte si majhnega otroka, ki joka, ker ga je strah, vi pa se obrnete stran in greste svojo pot. Tako kot ta otrok, ki ga niste objeli in zaščitili, se ob vsakem takem zanikanju in neupoštevanju sebe, počutite v svoji notranjosti vi.

Del samospoznavanja je tudi znati si prisluhniti in upoštevati svoje občutke. Ko potrebujemo mir in tišino, si jo vzemimo. Upoštevajmo se, saj si na ta način izkazujemo spoštovanje in ljubezen. Včasih se zdi, kot da vsi ljudje živijo po nekih programih, delujejo kot roboti. Človek je čuteče bitje in vsak od nas je individum, vsak je unikat. Vsak ima svoje potrebe in želje. Dovolimo si biti to, kar smo in dovolimo si vzeti to, kar potrebujemo brez slabe vesti – naša odgovornost je, da zase lepo skrbimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar