Strani

25. julij 2015

Dopust je najboljši čas za poglobitev odnosa


Končno – dolgo pričakovani dopust je pred vami. Petek je in prišli ste domov iz službe, izčrpani in prav nič dopustniško razpoloženi. Sploh, ker veste, da vas čaka še pakiranje, pospravljanje in tisoč in en opravek preden boste zaklenili vrata in se z družino podali na pot. Kaj pa tisti občutek nelagodja, ki se je zadnje dni oglašal v vas – kaj vam sporoča? Je možno, da v resnici ne gre za “reisefieber”, ampak za dejstvo, da bosta s partnerjem 24 ur vsak dan skupaj?


Med letom se nam lahko zgodi, da se oddaljimo eden od drugega, ne vzdržujemo stika – otroci, služba in gospodinjska opravila nam vzamejo ves čas in energijo, za partnerstvo nam ju pogosto zmanjka. Se trudimo sicer nadomestiti to med vikendi, a kaj ko smo takrat preveč izčrpani in brez volje. In smo spet na začetku…začaranega kroga. Odnosi so kot rože – če jih ne zalivamo, ne skrbimo, da imajo dovolj sončne svetlobe in gnojila, se posušijo in umrejo.

Odnos je potrebno negovati – vsak dan.
Le tako bo rasel in se razvijal in seveda mi z njim. Rože potrebujejo sonce in vodo, odnos pa komunikacijo. Komunikacijo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in ljubezni, katere cilj je, da se partnerja bolje razumeta – tako sebe kot drug drugega. Na tak način komunikacija gradi, poglablja in ohranja odnos. Dopust je idealen za to: časa imamo na pretek, ne preganja nas urnik, sestanki in obveznosti, ki so stalnica v domačem okolju, zato se lažje sprostimo in umirimo. To sta osnovna pogoja za komunikacijo, ki gradi odnos. Kajti v nasprotnem primeru smo nestrpni in nepotrpežljivi, usmerjeni le na to, da mi povemo, kar imamo za povedati in težje prisluhnemo še drugi strani. Na tak način ne more priti do sporazumevanja – to je stanje, kjer oba partnerja govorita in poslušata in si želita razumeti drugega ter biti razumljena.

Vzemite čas dopusta ne le za to, da se spočijete in naberete novih moči, ampak tudi za čas, ko lahko s partnerjem ponovno vzpostavita stik:
  • Povejta si, kako vidita vajin odnos trenutno,
  •  Pogovorita se o tem, kaj si želita spremeniti (morda vpeljeta kakšne nove navade, hobije itd.) in s čim sta zadovoljna,
  •  Povejte partnerju, kaj vas osrečuje in vprašajte njega, kaj njega osrečuje,
  • Naredita si romantičen večer tak, ki je vama všeč ali pa morda izkoristita zgodnje jutranje ure za skok v morje,
  • ...


Bistvo vsega je, da se pogovarjata.
Vsak naj izrazi svoje občutke in misli in vsak naj posluša drugega. Res posluša – z vsem bitjem, ne le z ušesi. To je vaš partner, ki ga imate radi in ni vam vseeno, kaj vam pove, kajne? Počnita stvari, ki so obema všeč – dogovorita se skupaj, kaj bosta počela. Največkrat se zgodi, da vsak po svoje sili in rezultat je, da potem vsak zase nekaj delata ali pa se eden podredi in pri tem seveda to jasno kaže ves čas (z besedami ali z vedenjem).

Bodite vi tisti, ki se boste potrudili v komunikaciji, da se bosta dogovorila za dejavnost, ki oba veseli. S potrpežljivostjo, razumevanjem, vztrajnostjo, mirnostjo in jasnim ciljem, da želite, da bosta z izbrano aktivnostjo oba zadovoljna, vam bo to zagotovo uspelo.

Izkoristita čas na dopustu za vajin odnos – s tem ne bo samo dopust lepši, temveč bosta z dopusta prinesla domov “spominek”, ki vaju bo grel še dolgo v jesen in zimo…

Ni komentarjev:

Objavite komentar