Strani

11. oktober 2013

Zdravje je rezultat našega odnosa do sebe


Ljudje zdravje jemljemo za samoumevno, vso svojo pozornost usmerjamo na druga področja v življenju. Boleče grlo, kašelj, glavobol, vneti sinusi, povišana telesna temperatura – vse to nas ne ustavi, da ne bi še naprej nemoteno opravljali svojih aktivnosti. Pogosto gremo takšni v službo, na druženje s prijatelji, morda celo na fitnes ali aerobiko...Vse, kar jemljemo za samoumevno, običajno prej ali slej odide iz našega življenja – pa naj bo to partner, prijatelj ali v tem primeru, naše zdravje. Res je, da ob prvih znakih prehlada res ni potrebno iti na bolniški dopust, vsekakor pa je prav, da na to odreagiramo – spijemo več tekočine, pojemo več sadja in zelenjave, bogate z vitamini in minerali, si privoščimo več počitka.

Gre za to, da si damo tisto, kar potrebujemo. Naše telo nam sporoča, da je tik pred tem, da bo vklopilo rdeči alarm, da je skrajni čas, da mu pomagamo. Če prezremo te znake, se pogosto zgodi, da resneje zbolimo. Telo enostavno ne zmore več predelovati vseh strupov, ki so se nakopičili in kliče na pomoč. Če se sami ne znamo ustaviti, nas bolezen zagotovo enkrat ustavi. Ko ležimo popolnoma nemočni, s povišano temperaturo in glavobolom, šele zares vidimo, da smo počitek resnično rabili. Takrat si tudi obljubimo, da bomo pa naslednjič res naredili drugače. Tako kot je prav. A kaj, ko do naslednjič spomin na občutek nemoči ob bolezni že toliko zbledi, da spet ponovimo isto zgodbo...

Zdravje je rezultat našega odnosa do sebe. Ko sprejemamo samega sebe takšnega kot smo in se razumemo, da smo včasih tudi nemočni, žalostni in šibki ter tudi v takih trenutkih gledamo nas z ljubeznijo ne pa s prezirom in samoponiževanjem, se resnično sprejemamo. Ko upoštevamo svoja čustva in občutke in se ob situaciji, ko nas nekaj ali nekdo prizadane, ne rečemo, da smo mi le občutljivi in se potem silimo v nekaj, kar nas v resnici prizadane vedno znova in znova, temveč se temu izognemo v velikem loku, se resnično slišimo in upoštevamo. Ko nas je strah in nam je težko narediti korak naprej, ker je tisto tam nepoznano in ne vemo, kaj nas tam čaka, se ne silimo in priganjamo, temveč se spodbujamo, potrpežljivo in z občutkom, ker vemo, da je ta korak za nas dober, takrat se imamo resnično radi.

Ko se imamo radi, si prisluhnemo in slišimo, kaj naše telo potrebuje – kakšna prehrana je najbolj ustrezna za nas, koliko počitka potrebujemo in kakšne vrste gibanja. Je to več sadja in zelenjave, bolj pekoče in bolj tople jedi ali več presne hrane....vse odgovore dobimo, le če si znamo prisluhniti. Telo nam vedno sporoča, kaj, koliko in kakšno hrano potrebuje. Če mu damo to, za kar nas prosi, nam hvaležno vrača z vitkostjo, vitalnostjo in zdravjem. Ravno tako velja za gibanje – kakšne vrste gibanje, koliko in kdaj. Dejstvo pa je, da gibanje potrebujemo. Potrebujemo pa tudi počitek. Veliko nas je bilo vzgojenih v duhu, da je počitek nekaj slabega, potem pa delamo brez predaha, vse dokler se popolnoma ne izčrpamo. Lepo skrbeti za sebe pomeni, da si nudimo to, kar potrebujemo – in če je to počitek, si ga vzemimo.

Odnos do sebe vpliva na kakovost našega življenja na vseh področjih. Odločitev, ali boste živeli zdravo, vitalno in ustvarjalno, je torej v vaših rokah. Kakšen bo vaš naslednji korak?

Ni komentarjev:

Objavite komentar