Strani

15. julij 2013

Nekoga moraš imeti rad


Nekoga moraš imeti rad, pravi Ivan Minatti v pesmi. Koga torej? SEBE moraš imeti rad! Sebe v vseh oblikah, sebe celega, sebe točno takšnega, kot si. Ko ljubiš sebe, lahko tudi drugega.

Ljubezen do sebe je prvi korak ljubezni. Drugi korak je ljubezen do drugega, vendar brez prvega koraka ne moreš narediti drugega...Ljubezen moramo torej najprej najti pri sebi, v sebi, saj jo šele tako  lahko potem delimo z drugimi. Tistega, česar nimamo, ne moremo deliti, kajne?

Ljubezen do sebe pomeni, da se sprejmemo takšne, kakršne smo – tudi žalostne, jezne, potrte. Tudi to smo včasih. V takih trenutkih se ne »potlačiti« oziroma utišati, temveč se vprašajte, zakaj ste na primer jezni, kaj vas je prizadelo. Pomagajte si razumeti svoje čustvo – s tem si boste pokazali, da se sprejemate tudi, ko ste jezni. V nobenem primeru ne preslišite sebe, temveč bodite pozorni na svoje občutke, saj to so vendar vaši občutki, to ste vi. In če jih boste skušali prikriti ali ignorirati, boste trpeli vi.

Ljubezen do sebe pomeni tudi, da se vedno in povsod spodbujamo in podpiramo, da z razumevanjem gledamo nase – da, včasih nam kaj tudi ne uspe, pa se zaradi tega ni potrebno obsojati, češ, kako sem neumen/a, da tega nisem znal/a naresti in podobno. Včasih nam pač ne uspe prvič, pa nam bo drugič....bodimo potrpežljivi do sebe, saj se vendar ljubezni do sebe šele učimo, kajne?

Ni komentarjev:

Objavite komentar