Strani

7. maj 2015

Življenje je učenje


“Učimo se vse življenje”, ste najbrž že velikokrat slišali in res je, vse življenje se učimo – eni z lahkoto, drugi malo manj. Za nekatere se zdi, da tako elegantno plujejo s tokom življenja, težavam in oviram rečejo “izzivi življenja” in jim predstavljajo priložnost za novo rast. Ne govorim o “nadčloveku”, temveč o eni od dveh možnostih, ki jo lahko tudi sami izberete za svoje življenje.


Otroci so veliki mojstri.
Če imate svoje otroke ali pa imate možnost opazovati kakšnega v svoji bližini, ne glejte nanj kot na majhnega – poglejte nanj kot na velikega učitelja. Da, otroci to veščino učenja obvladajo – vedno in v vsakem trenutku so se pripravljeni nekaj novega naučiti, brez sramu in občutkov krivde, da nečesa še ne znajo in kako veseli so, ker se lahko nekaj novega naučijo. Mi odrasli pa mislimo, da saj že vse znamo, da vse obvladamo. Če velja, da je življenje učenje, mi smo pa še vedno živi, potem zavihajmo rokave in se lotimo učenja!

Nov pogled.
Mi jim rečemo težave, a v resnici to niso:
  • V službi ste dobili novega nadrejenega: vaše misli so od tega, kakšen bo, ali se boste ujeli z njim, ali bo preveč zahteval, ali boste zmogli pritiske pa vse do tega, ali boste lahko še vedno opravljali isto delo, obdržali svoje delovno mesto itd.;
  • Sredi projekta ste naleteli na oviro – sodelavec, s katerim sta delala skupaj na tem projektu, je hudo zbolel in ostali ste sami, roki pa vas priganjajo;
  • S partnerjem se nikakor ne uspeta dogovoriti glede neke pomembne stvari, zdi se vam, kot da se izmika temu pogovoru.


In še bi lahko naštevala. Imate dve možnosti: lahko se obremenjujete s tem, kakšen bo vaš novi šef in ali boste obdržali svojo službo, lahko se jezite na sodelavca in cel svet, kako ni pošteno, da morate zdaj vse sami narediti (kar pomeni vrsto neprespanih noči in ogromno nadur), lahko tuhtate in meljete, kaj je s partnerjem, da se ne odziva (me morda vara?), lahko pa vse te situacije vzamete kot priložnost, da se vi naučite nekaj novega. Na primer: nov šef bo prinesel nov pogled, novo znanje in drugačne izkušnje in imeli se boste priložnost nekaj novega naučiti, bolezen in odsotnost sodelavca ni nujno katastrofa, lahko je priložnost za vas, da stopite do nadrejenega in predlagate možno rešitev nastale situacije (pokazali se boste kot odgovorna, suverena in samoiniciativna oseba) in težava v komunikaciji s partnerjem je ravno tako lahko za vas priložnost, da se naučite približati partnerju, da poskusite kakšen nov način, kako priti do njega.

Samo pozicijo oziroma pogled moramo zamenjati, pa vidimo isto situacijo, ki je bila prej črna, stresna in tesnobna, kot svetlo, navdihujočo in spodbudno. Spodbujam vas, da ob naslednji težavi, problemu ali oviri, na katero boste naleteli na kateremkoli področju svojega življenja, poskusite pogledati s te svetle plati nanjo. Ne se jeziti, biti žalostni ali obupani, raje se vprašajte: kaj me življenje tokrat želi naučiti? Nato pa se z veseljem lotite učenja :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar